Головна » FAQ і документація » ГЛОСАРІЙ (СЛОВНИК) RU UA EN
 
 
 
 
реєстрація   забули пароль?

ГЛОСАРІЙ (СЛОВНИК)

Основні терміни та поняття хостінгу, енциклопедія хостінгу.


СПИСОК ЗАПИТАНЬ:
  1. admin-c
  2. Apache
  3. ASP
  4. CGI
  5. CGI-BIN
  6. CronTab
  7. DNS
  8. FTP
  9. IMAP
  10. IP
  11. ISP
  12. LAMP
  13. ODBC
  14. PHP
  15. Ping
  16. POP
  17. Sendmail
  18. SMTP
  19. SSH
  20. SSI
  21. SSL
  22. Telnet
  23. Tracert (trace rout)
  24. Інтернет
  25. Автовідповідач поштовий / E-mail Autoresponder
  26. База даних
  27. Безпека / Security
  28. Браузер
  29. Віртуальний виділений сервер
  30. Віртуальний сервер
  31. Вузол
  32. Глобальна мережа
  33. Гостьова книга
  34. ДНС / DNS
  35. Директорія
  36. Дисковий простір
  37. Домен
  38. Загальна IP-aдpecа
  39. Захист від несанкціонованих посилань
  40. Захищенні директорії
  41. Лінукс
  42. Мережа
  43. Неймсервер
  44. Оперативна пам’ять
  45. Панель керування
  46. Пароль
  47. Планувальник завдань
  48. Поштові псевдоніми
  49. Поштова переадресація
  50. Поштова скринька
  51. Резервне копіювання даних
  52. Сервер
  53. Скріншот
  54. Спам
  55. Спам-захист
  56. Спамер
  57. Сторінки помилок
  58. Технічна підтримка
  59. Трафік
  60. ФТП
  61. Файловий менеджер
  62. Хост
  63. Хостинг
  64. Чат / Chat
  65. Юзабіліті
  66. Яндекс / Yandex

ВІДПОВІДІ:

1. admin-c

admin-c - унікальный ідентифікатор власника домену в базі даних UANIC, він використовується під час реєстрації доменного імені в географічних зонах (наприклад kiev.ua) й в інших українських зонах (com.ua, net.ua, org.ua тощо).

2. Apache

Apache – це один з найбільш зручних і розповсюджених типів web-серверів.

3. ASP

ASP - Active Server Pages - активні серверні сторінки – технологія активних сторінок (текстових файлів), розроблена компанією Microsoft, за якої вони (сторінки) функціонують на стороні сервера, виводячи результат на огляд кінцевого користувача.

4. CGI

CGI – Common Gateway Interface - це стандарт інтерфейсу для зв'язку будь-якої зовнішньої програми з сервером. Ці програми в народі більш відомі як «скрипт» або «шлюз». Тобто програма запускається на сервері і обмінюється даними з браузером через цей самий інтерфейс. Надзвичайно корисна  річ для створення динамічних сторінок, оскільки без цього вони можуть і не працювати.

5. CGI-BIN

CGI-BIN – свого роду послуга, яка дозволяє користувачу розміщувати  на сервері скрипти, які згодом виконуються при зверненні до них браузера.

6. CronTab

CronTab - команда Cron-а, що використовується для запуску програм в певний час, а також з певною періодичністю.

7. DNS

DNS - Domain Name Service – система серверів, яка перетворює домен з буквеного в цифровий (IP) вигляд.

8. FTP

FTP - (File Transfer Protocol) буквально - протокол передачі файлів. Призначення зрозуміло з назви – передача файлів з одного комп'ютера на інший через Інтернет.

9. IMAP

IMAP - Internet Message Access Protocol – протокол для доступу до електронної пошти. Використовуючи цей протокол, можна отримати доступ до листів на сервері так, ніби вони розташовані на локальному комп'ютері. Працює з заголовками листів, не завантажує кожне повідомлення на локальний комп'ютер, дозволяє видаляти листи прямо на сервері, не завантажуючи їх на локальний комп'ютер.

10. IP

IP - Internet Protocol – унікальна цифрова адреса-ідентифікатор, що присвоюється кожному комп'ютеру в мережі. Зазвичай являє собою чотири числа, розділених крапками, наприклад, – 123.456.78.90. Розрізняють статичні та динамічні IP. Так, динамічний IP вашого комп'ютера може змінюватися кожні 3-4 години.

11. ISP

ISP - Internet Service Provider - організації, що здійснюють доступ до Інтернету кінцевим користувачам.

12. LAMP

LAMP - Linux Apache MySQL PHP – набір серверного програмного забезпечення. Ця абревіатура використовується для характеристики веб-сервера, вірніше того пакета програм, який встановлений на сервері.

13. ODBC

ODBC – Open Database Connectivity - це стандарт, що описує методи доступу різноманітних додатків до баз даних. Взагалі, ODBC забезпечує коректну передачу запитів з додатка в базу і повернення даних з бази в додаток.

14. PHP

PHP ("PHP: Hypertext Preprocessor") – це скриптова мова програмування, що виконується на стороні сервера (частіше це аpach-сервери , проте при цьому непогано функціонує і на IIS). Перевагами мови являються простота роботи з базами даних, підтримка різноманітних протоколів, а також надзвичайна легкість, як вивчення, так і використання.

15. Ping

Ping - Packet Internet Groper - часто можна почути від служби підтримки: «А що пінг показує?» - найчастіше мається на увазі результат виконання команди ping з командного рядка. Команда дозволяє перевірити доступність тієї чи іншої IP-адреси і показує затримки на тих чи інших вузлах.  Зробити це можна, наприклад, так: Пуск-> Виконати ->cmd – OK-> ping ukrhosting.com.

16. POP

POP - Post-office Protocol – протокол поштового офісу. Протокол, за допомогою якого можна відправляти та отримувати електронну пошту. Але основна функція – отримання пошти з серверів ISP (від провайдера).

17. Sendmail

Sendmail - поштовий сервер, агент передачі пошти, головним чином через SMTP.

18. SMTP

SMTP - Simple Mail Transfer Protocol – протокол передачі електронної пошти, як між користувачем і сервером, так і між серверами.

19. SSH

SSH – Secure Shell - програма для дистанційного входу (через мережу) на інший комп'ютер чи сервер для управління сайтом, виконання команд. Забезпечує передачу даних по відкритих каналах зв'язку.

20. SSI

SSI - Server Side Includes (включення на стороні сервера) - корисна технологія для сайтів з набором подібних документів. Вона дає можливість швидко сформувати документ, що виводиться з сервера, включивши до нього різноманітні тексти, дати, результати роботи скриптів та інші корисні речі.

21. SSL

SSL - Secure Sockets Layer – це протокол, який захищає дані, що пересилаються між браузером користувача та web-сервером. І якщо адреса починається з "https", значить вузол підтримує SSL.

22. Telnet

Telnet - telecommunications network protocol - протокол, що дозволяє під`єднатися до віддаленого комп'ютера і працювати з ним. Крім того, за допомогою telnet можна перевірити, чи відкритий у вас (у провайдера) той чи інший порт. Зробити це можна так: Пуск-> Виконати -> cmd - OK-> telnet mail.ukrhosting.com 25 - якщо вхід здійснено, значить 25-й  порт відкритий (наприклад). Для завершення - q.

23. Tracert (trace rout)

Часто можна почути від служби підтримки: «Зробіть трейсроут і надішліть нам скрін». Так  ось, «трейсроут» - це і є той самий tracert. Грубо кажучи - це команда, яка найчастіше виконується з командного рядка, вона покликана вивести маршрут пакета і виявити проблемні місця (якщо є).

Трасіровка маршрута на Windows:  Пуск-> Виконати ->cmd – OK-> tracert ukrhosting.com (наприклад).

Трасіровка маршрута на GNU/Linux: tracerout ukrhosting.com (наприклад) - OK (кнопка Enter). 


24. Інтернет

Internet - глобальна мережа комп’ютерів, серверів і інших пристроїв, які використовують для взаємодії стандартні протоколи.

25. Автовідповідач поштовий / E-mail Autoresponder

Автовідповідач поштовий / E-mail Autoresponder дозволяє вам автоматично відповідати на всі або деякі листи, які надходять до вашої поштової скриньки. Ви можете скористатися автовідповідачем, коли ви відсутні, часто відправляєте одну й ту ж саму інформацію за запитами або просто хочете повідомити відправнику, що отримали повідомлення.

26. База даних

Database - сукупність взаємопов’язаних даних, організована певним способом. Для управління базами даних потрібна система керування базами даних.

27. Безпека / Security

Security - існують різні шляхи для управління доступом до комп’ютера (або мережі) для захисту конфіденційної інформації. Для оптимального захисту засоби безпеки можуть бути застосовані на різних рівнях (на рівні сервера, на рівні директорії, на рівні окремого файлу тощо).

28. Браузер

Browser - програма, призначена для доступу в Інтернет. Браузери можуть читати файли різних форматів, HTTP- або FTP-запити на сервер. Сфера застосування браузерів найчастіше асоціюється з частиною Інтернету, яку називають World Wide Web (WWW).

29. Віртуальний виділений сервер

Virtual Private Server, VPS, Virtual Dedicated Server, VDS - сервер, створений за допомогою технології візуалізації. Віртуальні сервери створюються шляхом розділення фізичного сервера на віртуальні незалежні одиниці з окремим програмним середовищем і операційнною системою.

30. Віртуальний сервер

Virtual Server - якщо одна серверна програма підтримує безліч доменів, то кожен домен називається віртуальним сервером. Віртуальний сервер може мати спільну IP-адресу з іншими віртуальними серверами, які розміщені на одному фізичному сервері.

31. Вузол

Вузол - підключений до Інтернету комп’ютер, який об’єднує декілька локальних мереж, які використовують один і той самий мережевий протокол.

32. Глобальна мережа

Див. Інтернет.

33. Гостьова книга

Guest Book - програмний додаток, який дає можливість відвідувачам сайту висловити свої думки та залишити відгуки про сайт, продукт, місто тощо. Це один зі способів отримання зворотнього зв’язку від відвідувачів сайту.

34. ДНС / DNS

DNS - сервер доменних імен – мережева служба, яка переводить доменні імена у відповідні IP-адреси і навпаки. Таким чином, коли ви вводите ім’я домену, то ваш браузер відсилає запит для визначення адреси на сервері доменних імен, запитуючи IP-адресу даного хосту. DNS-механізм повертає фактичну IP-адресу і ваш браузер використовує надалі саме її, щоб зв’язатися з хостом напряму.

35. Директорія

Directory - організоване зібрання файлів і піддиректорій у комп’ютері. Термін "директорія" асоціюється з системами DOS і *nix.

36. Дисковий простір

Disk Space - кількість місця на диску, яке ви можете використовувати для веб-файлів, пошти, скриптів, баз даних, записів системного журналу і т.ін.

37. Домен

Domain - іменна область ресурсу, яка визначає його місцезнаходження в мережі. Для того, щоб бути всесвітньо доступним, кожен домен повинен бути зареєстрований і занесений до глобальної бази даних доменних імен. По суті, домен - це віртуальна адреса в Інтернеті, яка належить організації або фізичній особі. Домени ідентифікуються за широко відомими URL-адресами (uniform resource locator, уніфікований покажчик інформаційного ресурсу).

38. Загальна IP-aдpecа

Загальна IP-aдpecа - IP-адреса, яка може використовуватися для хостингу декількох клієнтів.

39. Захист від несанкціонованих посилань

Hot Link Protection запобігає можливості прямих посилань з інших сайтів на певні файли вашого сайту (.jpg, .gif, .avi тощо). Отже, стане неможливим перегляд зображень, відео та інших матеріалів вашого сайту з інших сайтів без його безпосереднього відвідування.

40. Захищенні директорії

Pasword Protected Directories - наша Панель керування дозволить вам встановлювати захист паролем на певні каталоги всередині свого сайту. Ви можете додавати, видаляти і змінювати каталоги; встановлювати права доступу до цих каталогів для певних користувачів зі своїм логіном і паролем.

41. Лінукс

Linux - безкоштовна операційна система з відкритим вихідним кодом, яка базується на системі Unix.

42. Мережа

Network - система взаємоповя’заних комп’ютерів і периферійних пристроїв (наприклад, принтерів).

43. Неймсервер

Nameserver - тип записів DNS, який визначає сервер, що відповідає за перетворення доменного ім’я в IP-адресу і навпаки. Неймсервери необхідні для визначення фізичного розміщення вашого сайту; вони вказують вірний «шлях», по якому відвідувачі «ходять» на ваш сайт.

44. Оперативна пам’ять

RAM - пам’ять комп’ютера з вмістом, який постійно оновлюється при роботі програм. Будь-яка програма під час запуску повністю або частково завантажується в оперативну пам’ять.

45. Панель керування

Control Panel - веб-інструмент для керування сайтом. Зазвичай, використовуючи Панель керування, користувачі можуть виконувати основні задачі, такі як створення поштових скриньок, захист директорій паролями, керування базами даних тощо.

46. Пароль

Password - набір цифр і букв, які в поєднанні з логіном слугують ідентифікатором користувача.

47. Планувальник завдань

Планувальник завдань - дозволяє вам встановити графік завдань, які будуть регулярно виконуватися на сервері. Прикладами таких задвдань можуть бути: запуск виконання завдань через рівномірні проміжки часу, оновлення вмісту файлу, створення резервних копій, своєчасна відправка листів, коли сервер найменш завантажений тощо. Ви можете змінювати графік запуску завдань, а також додавати нові завдання з Панелі керування сайтом.

48. Поштові псевдоніми

E-mail Aliases - дозволяють присвоїти одну адресу електронної пошти будь-якій іншій поштовій скриньці всередені вашого домену. Ця функція дозволить вам керувати поштою ефективніше. Ви можете збирати повідомлення, які надходять на різні адреси в одну поштову скриньку. Наприклад, листи, відправлені як на адмін@домен.com, так і на вебмайстер@домен.com, будуть доставлені на адресу адмін@domain.com.

49. Поштова переадресація

E-mail Forwarder використовується для переадресації листів з однієї поштової скриньки в іншу. Наприклад, ви можете зробити так, щоб уся пошта, яка приходить на адресу будь-яке_ім’я@домен.com приходила на вашу особисту поштову скриньку, надану вашим інтернет-провайдером ваша_скринька@ваш_провайдер.com.

50. Поштова скринька

E-mail Box - вітуальна поштова скринька, яка використовується для відправки і отримання кореспонденції в мережі Інтернет.

51. Резервне копіювання даних

Backup - процес створення копії даних. Резервні копії можуть зберігатися як на локальному жорсткому диску, так і на віддаленому сервері.

52. Сервер

Server - це комп’ютерна система (комбінація апаратного і програмного забезпечення), яка виконує програми, зберігає файли, направляє трафік і керує комунікаціями в мережі. Клієнти (ще вони називаються користувачами або робочими станціями) звертаються до сервера за специфічною інформацією і сервісами.

53. Скріншот

Скріншот (Screenshot - знімок екрана) - зображення, яке точно відображає те, що показує ваш монітор в конкретний момент часу. Про те, як зробити скріншот, читайте тут.

54. Спам

Spam - здійснення організованого масового розсилання інформації рекламного, комерційного або агітаційного характеру іншим користувачам мережі без їх  на те згоди; листів, які містять грубі, образливі вислови або пропозиції; розміщення в будь-якій конференції або форумі повідомлень рекламного, комерційного або агітаційного характеру, крім випадків, коли такі повідомлення дозволені правилами такого форуму або конференції, або ж їх розміщення попередньо було узгоджено з власниками або адміністраторами такого форуму або конференції. Розсилка інформації отримувачам, які попередньо висловили своє небажання її отримувати. Використання власних або наданих інформаційних ресурсів (поштових скриньок, адрес електронної пошти, сторінок WWW тощо) в якості контактних даних при здійсненні однієї з вищеназваних дій, незалежно від того, з якої точки мережі були здійснені такі дії.

55. Спам-захист

Spam Protection - набір інструментів і правил, які використовуються для того, щоб запобігти отриманню небажаної інформації. Ми використовуємо Spam Assassin у якості спам-захисту.

56. Спамер

Spammer - особа, яка займається розсилкою спаму.

57. Сторінки помилок

Error Pages показуються відвідувачам сайту, коли вони вводять невірну адресу, не мають права доступу до певної директорії вашого сайту, або ж сталася якась інша помилка на сервері. Компанії часто використовують власні сторінки помилок, щоб надати їм фірмового стилю і вказати шлях на домашню сторінку свого сайту. Редактор сторінок помилок можна відкрити зі своєї Панелі керування.

58. Технічна підтримка

Technical Support - консультації, послуги, роботи, які надає провайдер клієнтам, з ціллю вирішення технічних проблем, що виникли.

59. Трафік

Трафік - загальний об’єм даних (файли, поштові повідомлення тощо), який проходить через сервер протягом певного періоду часу.

60. ФТП

ФТП - протокол передачі даних. Див. FTP.

61. Файловий менеджер

Файловий менеджер  використовується для перегляду і організації всіх каталогів і файлів сайту, а також для встановлення прав доступу для каталогів і файлів, створення нових каталогів, створення і редагування файлів. Файловий менеджер доступний з Панелі керування сайтом і дає можливість завантажувати файли з жорсткого диску на сайт.

62. Хост

Host. В мережі хост зазвичай означає комп’ютер, що зберігає програми і дані, до яких можуть отримати доступ інші користувачі. Але хостом може бути будь-який пристрій в мережі, що адресується, не тільки комп’ютер. Хост надає послуги іншим комп’ютерам і користувачам.

63. Хостинг

Хостинг - послуга надання дискового простору та розміщення даних на сервері, який постійно знаходиться в мережі.

64. Чат / Chat

Chat - спілкування двох або більше людей через Інтернет з використанням додатків діалогового спілкування, яке проходить в режимі реального часу.

65. Юзабіліті

Юзабіліті - простота використання сайту. Це схоже на ергономіку побудови сайту, але при цьому враховується "людський фактор" і робиться все для максимальної зручності пересування користувача сайтом, пошуку даних і читання інформації.

66. Яндекс / Yandex

Yandex - російський портал, який надає користувачам такі веб-служби: пошуково-інформаційні, рекламні, персональні, розважальні, і безліч інших. Яндекс  широко відомий, як пошукова машина, яка здатна за запитом знайти найбільш підходящі web-сторінки в російській частині Інтернету.

ПЕРЕВІРКА ДОМЕНУ

домен:
 
зона: OK

РЕЄСТРАНТ ДОМЕНУ

 
OK

НОВИНИ

RSS
Збільшення цін на українські домени
З 30.04.2016. ...»
30/04/2016
Увага! Графік роботи техпідтримки
Вихідні: 01-04 травня і 09-11 травня ...»
27/04/2015
На сайті встановлений реальний курс долара
...»
17/04/2015
Збільшення вартості хостингу
для послуг віртуального хостингу на серверах, що знаходяться за межами України ...»
30/03/2015
Підвищення цін на українські домени
З 01.04.15 підвищення цін на доменні імена ...»
13/03/2015
Увага! Домени з контактами в Криму
Міжнародні домени, які мають у контактах кримський адреса, будуть заблоковані ...»
05/03/2015

НАШІ КЛІЄНТИ


artgreensofa.com

pson.kiev.ua

piramida-cafe.com.ua

elton.com.ua
© 2002 – 2024 ukrhosting.com
HOSTOBZOR.ru Credit card purchases will be sold by
2Checkout.com,Inc. - Ohio, U.S.A.
Services provided by UKRHOSTING
Ukrhosting accepts credit card payments via 2CheckOut

Головна сторінкаПідтримкаКонтактиФорум
Мапа сайтуАрхів документівАрхів новин